Løgner på autopilot

Innlegg i Aftenposten 16.06.2012

Som redaktør burde Knut Olav Åmås se sin oppgave i å avdekke myndighetsmisbruk. Løgner blir ikke sannere fordi om de gjentas, eller trykkes.

Åmås underkjenner «den såkalte Folkeaksjonen» i kommentaren «Aksjonisme på autopilot» den 14. juni. Vi har oppdaget myndighetsmisbruk i vår by. Og trodde at forhold ville bli rettet opp når vi påpekte det. Men, tvert om. Avsløringer tildekkes.

Christian Ringnes spiller en rolle i svært mye av det som skjer i Oslo, gjennom sine penger, styreverv, eller utvalg i kommunen. Bare på Ekeberg sitter eiendomsutvikleren i grupper for tre reguleringsplaner. Ringnes (stiftelsen) samarbeider med Ringnes (Eiendomsspar AS), gjennom kommunen om å overta verdifulle friluftsområder. Ringnes satt i rådet for byarkitektur, og ga politikerne råd i utbyggingssaker i 10 år. Inntil skulpturparken var vedtatt.

«Hver stein er snudd, hvert saksforhold vrengt inn og ut, hvert dokument gransket av offentlige klageinstanser», skriver Åmås. Intet kunne være mer usant enn dette. Dokumenter holdes fortsatt hemmelig av byrådet og etater svarer ikke på henvendelser. KOFA har kun sett på om anskaffelsesregelverket var brutt, og Fylkesmannen har kun sett på reguleringsplanen. I behandlingen av sakens uvanlig mange klager har Fylkesmannen, i en summarisk konklusjon, lagt kommunens forklaringer til grunn, mens viktige ankepunkter ikke er vurdert.

Byrådet bestemte at kulturetaten skulle være forslagsstiller for tiltakshaver Ringnes, som betalte saksbehandlingen gjennom en sponsoravtale. Milliardæren fikk hele fellesskapets kommunale apparat, inklusive det juridiske, til sin disposisjon for å få parken igjennom. Kommunale etater ble så pålagt å bruke all juridisk ekspertise på å beskytte prosjektet mot klager og kritikk. Professor i offentlig rett, Erik M. Boe, skriver i artikkelen «Når miljøgaver ikke er rene gaver» at han tviler på at sponsoravtalen holder rettslig, og kaller dette «systemsmøring». («Pro Natura», Universitetsforlaget 2012).

Fylkesmannen tok feil i behandlingen av utsatt iverksettelse i mai ved å hevde at arkeologiske undersøkelser ikke ville føre til irreversible inngrep. Mens de som skulle gjøre jobben, Riksantikvaren og Kulturhistorisk museum, mente det motsatte. Hadde det ikke vært for at de stoppet sitt eget arbeid, etter at Folkeaksjonen avslørte kommunens og stiftelsens manipulering for å få rask igangsettelse, hadde skogen og automatisk fredede kulturminner nå vært gravd opp på tre steder.

Åmås harselerer over vår politianmeldelse. Men han bør ta inn over seg at det er politiet selv som beslutter om det skal innledes etterforskning. At politiet har satt i gang korrupsjonsetterforskning av Oslo-politikere, er nytt og oppsiktsvekkende. Den nedvurdering av politiet som Åmås viser, er sjelden kost fra en redaktør i Aftenposten.

Marianne Sunde, leder for Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s