Pressemelding

Skulpturparken åpner, men kampen for bevaring av Ekebergskogen fortsetter.

Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen (FBE) kommer ikke til å ha noen markering mot skulpturparken på åpningsdagen den 26. september. Det betyr imidlertid ikke at Folkeaksjonen vil slutte å arbeide mot ytterligere inngrep i skogen. Oslos siste sentrumsnære skog rommer fremdeles naturverdier og kulturminner som trenger vern. FBE vil arbeide for en bevisstgjøring om disse verdiene, og forhindre flere større inngrep i skogen.

Vi ser det som en frukt av vårt arbeid at varslede tiltak som anlegging av nye veier gjennom deler av skogen som har en spesielt rik fauna, er utsatt, eller muligens helt forlatt. Vi vil arbeide for at tiltakene ikke iverksettes på et senere tidspunkt. Vi mener videre at den varslede byggingen av en gondolbane og et terminalbygg på 350 kvm med et servicebygg på 100 kvm, må tas opp til ny vurdering slik at alle motforestillinger kommer fram. Inngrepet er planlagt i et sårbart natur- og kulturminneområde. Ekebergskogen er så enestående hva hensyn til naturverdier, kulturminner og geologi angår at området i 2006 ble foreslått til UNESCOs verdensarvliste.

For videre å bidra til arbeidet med å verne om skogen, har FBE tatt kontakt med Oslo kommune for å få inn en representant med fagkunnskap på reguleringssaker i et koordineringsutvalg mellom kommunen og Ringnes-stiftelsen. FBE vil også be om å få melding om alle framtidige tiltak i planområdet.

Folkeaksjonens arbeid gjennom mer enn tre år har avdekket irregulariteter i saksbehandlingen. Vi ser det som en anerkjennelse at aksjonens leder, Marianne Sunde, er tildelt kr 80 000 av Fritt Ord for å skrive bok om prosessen. Hvordan er det gått til at et viktig friluftsområde for Oslos innbyggere er blitt overlatt til en privat stiftelse, opprettet av en eiendomsutvikler som driver næringsvirksomhet i planområdet, og som attpåtil bygger boligkompleks inntil skulpturparken?

Ringnes-stiftelsen har en avtale med Oslo kommune som utløper i 2061.  FBE ønsker å legge grunnen for et arbeid som vil føre fram til at avtalen med stiftelsen ikke fornyes, og at kommunen overtar ansvaret for skogen ved avtalens utløp.

 FBE har et styre og et arbeidsutvalg. Støttespillerne er mer enn 6000, gjennom underskrifter på papir og på nett, og på Facebook. Vi ønsker å takke alle som støtter Folkeaksjonen og alle som har bidratt til en konstruktiv og viktig debatt, og håper flere engasjerer seg i tiden som kommer.

Kontaktpersoner:

Marianne Sunde, leder, 22 19 61 91, mirayapress@oslo.online.no

Steinar Sabbasen, styreleder, 992 73 057, steinar.sabbasen@sariba.com

Atle Klungrehaug, styremedlem, 906 73 478, aklark@online.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s