Nye momenter inn i saken om Ekebergskogen!

Ja, det er riktig. Om du går rundt med følelsen av at «Ja,ja, det var det«,  kan du trekke et lettelsens sukk! Det at kommunen later som om alt er i orden, betyr det ikke at saken avgjort! Vi i Folkeaksjonen jobber med saken hver dag og det er nye momenter (i skogens favør) !

En holdning vi har støtt på fra de som mener at å bygge ut Oslos siste sentrumsnære skog er bra er at «Dere i nabolaget vil bare ha skogen for dere selv.» Det er feil. Det er ikke det vi står på for. Det vi ønsker er at denne skogen (som ikke er hele Ekeberg som noen synes å tro, men den lille femhundremetersskogen med det rikeste plante-, fugle- og dyrelivet) skal ivaretas på en verdig og bærekraftig måte. Vi ønsker at alle i Oslo skal kunne nyte godt av det unike i en sentrumsnær skog.

Sommeren 2012 hadde vi guidede turer rundt i det som kalles «innsgrepsområdet». Flere av de som var med visste ikke om denne vakre delen av Ekeberg.
Under turene viste vi hva som var planlagt av inngrep og utbygging. Folk var forferdet. Ingen av de som var med var klar over omfanget. Selv de som i utgangspunktet var positive innså at de hadde hatt et begrenset inntrykk av hva dette faktisk dreier seg om.

Vakker natur og historiske skatter: I 2009 og 2010 ble det oppdaget 21 steinalderfunn hvor de eldste er 2000 år eldre enn noen andre funn i Oslo. Dette er faktisk sensasjonelle funn! Hele Oslo historie må skrives om.

Byantikvaren fikk i 2012 kommunens opplæringspris for ”Steinalderliv på Ekeberg”. Ingen andre steder i Oslo ligger kulturminner fra alle tidsepoker så tett. En striglet park med kvinneskulpturer og moderne installasjoner i et sammenhengende kulturminneområde er feil. Ingen ville vel synes at skattene på Folkemuseet eller på Maihaugen skulle formidles i en blandet cocktail av tømmer og kvinneskulpturer, enten de var nakne, påkledde eller abstrakte?

Kulturminnene må formidles i sitt rette element, i naturen. Vi arbeider for at stier og benker skal holdes i orden, at gamle utsiktspunkter gjenopprettes, at de gamle parklommene og skogen røktes på en faglig forsvarlig måte til glede og nytte for alle, både mennesker, fugler og dyr.

Byrådet i Oslo har presset frem planene om en park etter Christian Ringnes’ ide. De bedyret gang på gang at konseptet var faglig godt begrunnet. Det er beviselig feil. Vårt arbeid har avslørt at byrådets egen etat, Kulturetaten som fikk oppdraget med faglig evaluering nærmest slaktet ideen. De vurderte det slik at sammenblandingen av historiske funn og en «feminin park» var helt feil og rent ut pinlig.
De sa et absolutte NEI til kvinneskulpturpark i 2006. Men det visste ikke de folkevalgte i Bystyret da de skulle stemme over forslaget. Rapporten til Kulturetaten ble nemlig holdt hemmelig for dem. Det var Folkeaksjonen som måtte klage over hemmeligholdet til Fylkesmannen, men da den ble frigitt var avstemningen avholdt. Er det demokrati når viktg faglig informasjon til som har blitt valgt som folkets representanter blir holdt hemmelig?

Vi har avdekket en rekke forhold som viser en udemokratisk prosess. Hemmeligholdet har forhindret nødvendig offentlig debatt om saken på rett tidspunkt, med de uheldige konsekvenser det har fått.

Alle vi i Folkeaksjonen arbeider gratis og for egne midler til telefon, papir, osv, men advokater jobber ikke gratis. Vi er helt avhengige av jurister for å formidle klager til KOFA (Klagenemnda for offentlige anskaffelser) og til Fylkesmannen.

Vi arbeider med:

  • Juridisk bistand: med klager til Fylkesmannen og KOFA (Klagenemnda for offentlige anskaffelser).
  • Ekebergskogens dag : flere kan oppdage denne vakre perlen, kulturminnene, unik natur og geologi
  • «Vaktbikkjearbeid»: passe på og overvåke at planer kommer fram i dagen, påpeke lovbrudd.

Skogen skal ivaretas på en fornuftig måte. Vi som bor i Oslo trenger denne lille «ville” delen av Ekeberg mer enn noensinne.
Tenk så fantastisk ha dette så nær sentrum!

Håper du vil være med og støtte arbeidet for nåtiden og for de kommende generasjoner.

Vi håper derfor du kan tenke deg å bidra økonomisk til dette.
Pr i dag har vi 60.000,- i advokatregninger som må betales.

Kontonummeret vårt er 1503.23.91769

Skriv på om beløpet du innbetaler er en gave og/eller du ønsker å bli medlem av foreningen. (det er ikke noen forpliktelser knyttet til medlemskap). Selve medlemskapet koster kr 200,- Gavebeløpet etter lyst/evne.

Skogen for alle – i harmoni med naturen! Vi er på Facebook: http://www.facebook.com/bevarekebergskogen

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s